Team

Vedias is de Vereniging van Dierenartsassistenten, opgericht in oktober 1981. De Vereniging stelt zich het bevorderen van een goede uitoefening van het beroep dierenartsassistent tot doel. Wij zijn de beroepsvereniging voor de (paraveterinaire) dierenartsassistent.

Wilt u ons bellen, schrijven of mailen?
Ga dan naar de contact-pagina.

Het bestuur van Vedias en de commissieleden zijn dierenartsassistenten die in het beroep werkzaam zijn of zijn geweest. We weten uit ervaring waarover we praten, wat er van een assistent verwacht wordt en wat een assistent kan (en mag) verwachten. Aan de mening van Vedias wordt dan ook veel belang gehecht. Wij nemen deel aan overleg, o.a. met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV),  de KNMvD, organisaties die zich bezig houden met de inhoud van de opleiding dierenartsassistent op nationaal en internationaal niveau (Aequor, Vetnnet, e.d.), de vakbonden zoals FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak, enz. De mening van Vedias telt! Door je lidmaatschap geef je Vedias nóg meer zeggenschap, één van de redenen waarom het van groot belang is dat je lid wordt van je beroepsvereniging.

Vedias heeft ongeveer 1500 leden.

Het beroep dierenartsassistent is nogal aan vernieuwingen onderhevig, o.a. door wettelijke veranderingen en wetenschappelijke ontwikkelingen. De taken van de dierenartsassistent zijn zeer uitgebreid en brengen steeds meer verantwoording met zich mee. Daarom organiseren wij jaarlijks enkele nascholingen. Om bij te blijven en je kennis op peil te houden is nascholing onmisbaar. Dat weten wij en daar spelen wij op in met een gevariëerd aanbod aan nascholingsdagen, zoals bijvoorbeeld de Gezelschapsdierendag, daarnaast organiseren wij regelmatig excursies zoals bijvoorbeeld de Dierentuindag.
Op dit moment is het bestuur aan het zoeken naar een nieuwe invulling van onze nascholingen. Heb je zelf leuke ideeën die je met ons wilt delen? Meld je aan bij onze voorzitter, via de contactpagina.

Verder houdt Vedias zich bezig met de inhoud van de opleiding tot paraveterinair dierenartsassistent. Binnen het kenniscentrum voor de groene sector (Aequor) nemen wij deel aan de discussie omtrent nieuwe opleidingseisen en (in beperkte mate) aan de vormgeving van het onderwijs.

Sinds jaren zet Vedias zich ook in voor de totstandkoming van goede arbeidsvoorwaarden in de sector. Hierdoor worden wij ondersteund door de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak.

 

Marleen van der Meij – Langen

Voorzitter

Sinds 2004 ben ik betrokken bij Vedias. Eerst als bestuurslid, daarna als vice-voorzitter en nu alweer een aantal jaren als voorzitter van de vereniging. Nadat ik de internationale opleiding tot paraveterinair had gedaan in Barneveld, wilde ik graag verder leren. Dat werd eerst de kopklas dierenonderneming en later de HBO opleiding diermanagement in Leeuwarden. Tijdens de opleidingen heb ik me verdiept in hondengedrag en heb ik de opleiding ‘Kynologisch Gedragstherapeut’ afgerond.
Nadat ik een jaar in een dierenkliniek in Utrecht gewerkt had, ben ik ruim 5 jaar teamleider van de kleine zoogdierenafdeling bij Stichting AAP geweest. Dit werk beviel me erg goed totdat ik de kriebels kreeg en een wereldreis wilde gaan maken. In 2011 heb ik 8 maanden rondgetrokken. Na deze reis ben ik als geleide en hulphondentrainer bij Martin Gaus Geleidenhonde in Lelystad gaan werken. Inmiddels werk ik als Operational Assistant voor CVS Netherlands.
Naast mijn inzet voor Vedias, heb ik ook nog andere hobby’s zoals bijvoorbeeld skaten, schilderen, lezen, kamperen, scouting en koken. Helaas heb ik niet overal even veel tijd voor.
Al met al ben ik eigenlijk altijd wel druk bezig. Toch maak ik graag tijd vrij voor Vedias. Het bestuur van Vedias is een gezellige groep; naast de serieuze momenten hebben we ook heel veel plezier tijdens de vergaderingen en nascholingsdagen!

Chantal Kooyman

Vice-voorzitter

In november 2011 ben ik als aspirant bestuurslid in het bestuur van Vedias gekomen. Ik had me opgegeven voor het bestuur, omdat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging na 13 jaar vrijwilligerswerk in een dierenasiel gedaan te hebben. Vanaf januari 2012 ben ik een aantal jaar verantwoordelijk geweest voor het beheer van de vacaturebank en in maart 2016 hebben jullie mij gekozen als vice-voorzitter.
Van 2004 tot 2016 ben ik werkzaam geweest als paraveterinair bij de Dierenzorggroep, op de locatie in Hendrik Ido Ambacht. In januari 2017 heb ik de overstap gemaakt naar de HR afdeling van de Dierenzorggroep en in februari van datzelfde jaar is daar de organisatie van de Academy van Evidensia bijgekomen. De Academy is zo hard gegroeid dat ik inmiddels werkzaam ben voor Evidensia en mijn week gevuld is met HR werkzaamheden en de organisatie van de Academy.
Ik woon samen met mijn vriend en in mijn vrije tijd sport ik graag en vullen we onze tijd met het opknappen van een oud huisje wat we in 2018 gekocht hebben.

Marja Haselager – Seegers

Redacteur BeroepsINFO

Sinds maart 2017 ben ik (tekst) redacteur van de VEDIAS INFO. Ik doe dat met veel enthousiasme en vind het enorm leuk om samen met de redactiecommissie onze leden te voorzien van interessante artikelen, leuke columns en verrassende interviews.
VEDIAS vindt het belangrijk dat de beroepsgroep de actuele ontwikkelingen op diergeneeskundig gebied op de voet volgt en daar over publiceert middels de BeroepsINFO. Aan de redactie de mooie en ook intensieve taak om dit facet binnen de vereniging verder te professionaliseren.
Ik ben relatief kort paraveterinair en heb in 2006 mijn diploma gehaald in minder dan 2 jaar. Daarvoor had ik een heel ander beroep, waar ik overigens nog steeds de vruchten van pluk. Door mijn huwelijk met mijn echtgenoot, een weduwnaar met 3 kleine jongens, heb ik mijn baan destijds opgezegd om me in mijn moederrol in te leven. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om de paraveterinaire studie te volgen bij het (v/h) Groenhorst College in Barneveld. Mijn hart ligt hier!
Ik heb o.a. gewerkt bij een praktijk in Hilversum, een praktijk in Almere en sinds 2012 werk ik bij het
MCD AniCura te Amsterdam, de spoed- en specialistenkliniek als paraveterinair balieassistente. Ik heb dus geen dieren meer “in handen” maar gelukkig kan ik patiënten wel knuffelen als ik daartoe in de gelegenheid ben en af en toe bijspringen op een poli bij gebrek aan handen, blijft leuk om te doen.
In mijn vrije tijd wandel ik graag met onze honden en varen met onze motorkruiser in onze landelijke en waterrijke omgeving is ook een favoriet tijdverdrijf.

Marjon Bergsma – Nijlunsing

Secretaris a.i.

Eind 2018 las ik in de beroepsinfo dat Vedias op zoek was naar nieuwe bestuursleden. Ik heb me een aantal jaar ingezet als bestuurslid bij een paardensportvereniging maar helaas is dat gestopt. Daardoor kwam er na een periode van rust weer ruimte om iets nieuws te gaan doen. De vacature bij Vedias kwam precies op het goede moment en in maart 2019 ben ik gekozen als Secretaris a.i. Ik heb mijn opleiding tot paraveterinair gevolgd in Groningen en sinds 4 jaar ben ik werkzaam in de praktijk. Het leuke van dit werk vind ik de afwisseling, geen dag is hetzelfde! Samen met mijn man Arjan woon ik in Drachten met onze hond Lucy en kat Pixel. Ook heb ik een paard, Daminka. Mijn hobby’s zijn paardrijden en wandelen in de natuur.

Eline van der Donk

Bestuurslid 1 (websitebeheer en ondersteunend ledenadministratie)

In maart 2018 ben ik bij het bestuur van Vedias gekomen en ben ik in datzelfde jaar afgestudeerd aan de HBO opleiding Diergezondheid & Management. Ik wilde heel graag de functie van ‘ledenadministratie’ op me nemen, omdat ik het fijn vind om contact te hebben met leden. In maart 2019, na een jaar te zijn ingewerkt en voorbereid, mocht ik dit officieel gaan doen tot eind mei 2019. Daarna heeft Ans Zeeman-Fraas dit van mij overgenomen, zij weet dit goed te combineren met de penningsmeester functie. Verder zet ik me in voor Vedias door aanpassingen te maken aan de website of bijvoorbeeld voorbereidingen te treffen voor onze stands tijdens evenementen. Ik ben eigenlijk gewoon graag een manusje-van-alles. Ik ben ontzettend dol op konijnen en doe daarom graag vrijwilligerswerk voor konijnenopvangcentra. Zelf heb ik twee konijnen, waar ik graag intelligentiespelletjes mee doe. Naast deze hobby ga ik graag met vrienden op pad, houden we een meidenavond, soms door te gamen of in een jacuzzi te genieten. En als we uit eten gaan kiezen we altijd voor sushi! Ik geniet van het leven en doe graag van alles tegelijkertijd. Ik hoop me nog lang te mogen inzetten voor Vedias en mijn passie voor het beroep Paraveterinair Dierenartsassistent aan jullie te laten blijken.

Karen van der Horst

Bestuurslid 2 (websitebeheer en advertentiebeheer)

Sinds 2002 ben ik werkzaam als paraveterinair dierenartsassistent. Na eerst bij een praktijk in Groningen gewerkt te hebben, ben ik alweer sinds 2009 bij Dierenziekenhuis Drachten te vinden. In 2006 ben ik verkozen als bestuurslid met als functie redacteur. Vanaf 2006 tot en met 2008 deed Irma nog de opmaak en ik regelde samen met de andere redactieleden de invulling. Vanaf 2009 ben ik me ook bezig gaan houden met de opmaak van de Vedias Beroepsinfo omdat Irma ermee stopte. In 2008 ben ik ook de advertenties gaan beheren nadat wederom een bestuurslid ermee stopte. De Beroepsinfo wordt opgemaakt in Adobe Indesign. In 2017 heb ik mijn stokje van redacteur doorgegeven aan Marja Haselager-Seegers. In 2019 heb ik de opmaak van de BeroepsInfo ook uit handen gegeven want ik wilde mijn pijlen op andere dingen gaan richten. Naast mijn bestuursfunctie bij Vedias ben ik ook bestuurslid (2019) geworden bij de Finse Lappenhonden Vereniging Nederland. Bij deze vereniging hou ik me vooral bezig met het behoud van een gezonde rashond. In het verlengde ligt dat ik zo nu en dan ook een nestje met mijn eigen honden fok. Voor de diversiteit van de Nederlandse populatie maak ik graag gebruik van de buitenlandse reuen.

Pascale Fuchs

Bestuurslid 3 (nascholingsbeheer)

Mijn naam is Pascale Fuchs, en een hele lange tijd geleden lid van Vedias geworden, toen ik nog in de praktijk werkte.
Daarna ben ik als dierenartsenbezoeker en product manager in het bedrijfsleven gaan werken.
Inmiddels heb ik al 20 jaar mijn eigen bedrijf, Veterinair Organisatiebureau Vitaux. Op ons kantoor vinden de maandelijkse Vedias bestuursvergaderingen plaats. Met kennis van het werkveld en een groot netwerk, ben ik in het bestuur gekomen als adviseur.
Ik heb soms verschillende ‘petten’ op, maar probeer daar uiterst integer mee om te gaan. Het is belangrijk dat de beroepsgroep goed vertegenwoordigd wordt bij diverse belangenorganisaties (zoals KNMvD, CPD, vakbonden) en zichzelf profileert.
Op de paraveterinaire opleidingsinstituten geef ik regelmatig gastcolleges en vertel daar over de vereniging. Een project waarbij mijn werk en Vedias actief samenkomen is de Verkiezing Paraveterinair van het Jaar en het inventariseren van een opleiding voor HBO Paraveterinairen.
Het Vedias bestuur bestaat uit een aantal zeer betrokken paravets die op een professionele manier met het vak omgaan. Bijzonder leuk hiervan deel uit te maken!
Privé ben ik getrouwd, heb 2 kinderen, een paard en een shetlander, 4 katten, 2 honden en kippen.

Ans Zeeman-Fraas

Penningmeester a.i en ledenadministratie.

Mijn naam is Ans Zeeman-Fraas en ik woon in Middenmeer. Ik ben getrouwd en samen hebben we een hond (Jack Russel) en een kat (Europese korthaar).
Ik heb 19 jaar lang als dierenartsassistente in een gemengde dierenartsenpraktijk gewerkt. Vervolgens heb ik 2 jaar lang gewerkt als manager bij een Veterinair Specialistisch Centrum Daarna heb ik 12 jaar gewerkt bij een Softwarebedrijf voor dierenartsenpraktijken. Vervolgens 6 jaar bij een huisdierenpraktijk. Op dit moment verzorg ik 1 dag in de week de financiële administratie bij een dierenartsenpraktijk in Winkel.
Van 1996 tot 2001 heb in het bestuur van Vedias gezeten. Ik ben toen o.a. 2 jaar penningmeester geweest. Helaas was dat daarna niet meer te combineren met mijn werk destijds.
Tijdens de Vetday van Henry Schein in november 2018 kwam ik in gesprek met 2 bestuursleden van Vedias. Uit dit gesprek bleek dat er vraag was naar een bestuurslid die het penningmeesterschap op zich wilde gaan nemen. Aangezien de financiële administratie mijn ding is (en Vedias mij nog altijd aan het hart ligt), heb ik vlak daarna besloten dat ik mij graag wil inzetten als bestuurslid/penningmeester bij Vedias. De reden is: “het voelde als thuiskomen”. Het bestuur is een gezellige groep en naast gezelligheid weten ze ook spijkers met koppen te slaan. Ik hoop dat ik weer een aantal jaren als bestuurslid van Vedias de belangen van deze mooie vereniging mag vertegenwoordigen.
Mijn hobby’s zijn wandelen met onze hond, fietsen, lezen en Jachthoorn blazen.