Functieomschrijvingen bestuur

Op deze pagina verzamelen we de ervaringen van onze bestuursleden in hun eigen functie. We hopen hiermee te bereiken jullie een goede indruk te geven van onze werkzaamheden in de verschillende functies. Er is altijd wel een functie die bij je past!

Bestuurslid: all-round en nieuwsbrief auteur
Mijn naam is Sigrid van der Meer en ik maak sinds september 2020 deel uit van het bestuur van Vedias. Mijn functie is bestuurslid II. Graag vertel ik jullie hier wat meer over. Wat het voor mij zo leuk maakt, is dat ik geen vaste taken heb. Wel verzorg ik samen met Marjon (de secretaris) elke maand onze Vedias nieuwsbrief genaamd: de Parapost. Iedere maand gaan we weer op zoek naar de laatste nieuwtjes binnen de veterinaire wereld, maken we polls aan en verzamelen we nieuws vanuit het bestuur wat je niet kan missen. Hier beleven we elke maand weer veel plezier aan. Ik ben dol op afwisseling, dus als algemeen bestuurslid neem je met name taken aan die een beetje los staan van de andere bestuursleden. Denk hierbij aan het versturen van de facturen naar de adverteerders, het bedenken van leuke acties op de Facebookpagina, maar ook het aanpassen van protocollen en het vernieuwen van teksten.
Kortom: het is een erg afwisselende functie, voor ieder wat wils!
– Geschreven door Sigrid van der Meer, 22 november 2020

Bestuurslid: nascholingsbeheer en adviseur

Mijn functie binnen Vedias is een aparte omdat het een functie is die eigenlijk ontstaan is vanuit mijn dagelijkse werk. Ik heb een organisatiebureau in de dierenbranche en Vedias vergadert al jaar en dag maandelijks bij ons op kantoor. Vanwege mijn netwerk en beschikbaarheid die ik overdag kan plannen ben ik vaak contactpersoon voor verschillende organisaties zoals KNMvD en (potentiele) sponsoren, De opleidingsinstituten vragen vaak ook bestuursleden voor het geven van gastles met informatie over de vereniging, dat is heel leuk om te doen!. In dat kader ben ik ook lid van de promotie-cie. Het is belangrijk dat we laten zien wie we zijn en wat we allemaal voor de leden doen! Door deze flexibele rol kan ik ondersteuning bieden aan de diverse bestuursleden. Zo ben ik in 2020 vice-voorzitter a.i., totdat we een nieuwe enthousiaste paraveterinair hebben gevonden!
– Geschreven door Pascale Fuchs, 24 oktober 2020

Bestuurslid: website en inschrijvingen bijhouden
Bij Vedias kan je als bestuurslid vele kanten op. Je bent niet per sé verantwoordelijk voor één specifieke taak, maar eigenlijk voor allerlei taken, waar jij je goed in kan vinden. Zo ben ik begonnen met het inwerken voor de functie ledenadministratie, maar kwam ik erachter dat het een taak was die teveel tijd van mij vergde. Daarnaast wilde ik juist mezelf graag bezig houden met variërende kleinere taken. Zo houd ik me graag bezig met de website: ik zorg ervoor dat die up-to-date is, maar ik hoef zelf niet per sé stukken te schrijven. Zo krijg ik nieuwsberichten te verwerken, verzamelen ik voorstelstukken van (nieuwe) bestuurs- en commissieleden van Vedias en ik maak inschrijfformulieren op voor onder andere nascholingen georganiseerd door Vedias. Naast de website houdt ik de inschrijvingen voor nascholingen bij en die communiceer ik naar de penningmeester. Tot slot regel ik ook graag dat Vedias een stand heeft bij Animal Event en de communicatie daarin met de organisator(en). Kortom: als bestuurslid heb je te maken met een heleboel variëteit en vrije keuze in je taken! 😊
– Geschreven door Eline van der Donk, 11 december 2020

Ledenadministratie
Mijn naam is Ans Zeeman-Fraas en sinds juni 2019 doe ik de Ledenadministratie. Wordt je ook zo blij van een verzorgde administratie die up-to-date is? Dan kun je bij Vedias je hart ophalen! De ledenadministratie; de nieuwe leden melden zich per e-mail aan en je verwerkt de gegevens van de nieuwe leden in het administratieprogramma Davilex. Je bevestigt de aanmelding en verstuurt de factuur per e-mail. Daarnaast verwerk je de ontvangen wijzigingen, zoals adreswijziging, e-mailadreswijziging. Je zorgt ervoor dat het bijgewerkte adressenbestand 4 x per jaar naar onze drukker wordt ge-e-maild voor het versturen van ons magazine de BeroepsInfo. Ook de opzeggingen verwerk je zorgvuldig in Davilex. Tijdens de bestuursvergaderingen houdt je het bestuur op de hoogte van de ontwikkeling van het ledenbestand.
– Geschreven door Ans Zeeman-Fraas, 7 december 2020

Penningmeester
Naast het verzorgen van de Ledenadministratie ben ik (Ans Zeeman-Fraas) ook Penningmeester. Het voordeel van de combinatie Ledenadministratie en Penningmeester is dat je alle gegevens van aanmelding lidmaatschap tot de betaling van de contributie zelf in de gaten kunt houden en verwerken. Je zorgt voor de begroting. Deze komt tot stand in overleg met de overige bestuursleden. Je controleert en verwerkt de declaraties van de bestuursleden en de commissieleden in het programma Davilex Account. Als Penningmeester ben je verantwoordelijk voor de binnenkomende en uitgaande geldenstroom. Vindt je het ook leuk om met cijfers om te gaan? Bij Vedias kun je echt je hart ophalen!
– Geschreven door Ans Zeeman-Fraas, 7 december 2020

Redacteur BeroepsInfo
Als hoofd- c.q. eindredacteur, zoals de titel al zegt, sta ik aan het hoofd van de redactie(commissie) van de VEDIAS BeroepsInfo. Ik stuur aan en verzamel geholpen door de redactiecommissie, de verschillende kopij. Ook ben ik eindverantwoordelijk voor de inhoud van de Info. Die inhoud wordt samen en in overleg met de redactie(commissie) bepaald. Het kan voorkomen dat ik zelf een artikel schrijf, een interview afneem en/of op jacht ga naar geschikte kopij voor jou, de paraveterinair dierenartsassistent(e). Binnen de redactie(commissie) van Vedias bestaat er ook een redigeerteam; zij zijn verantwoordelijk voor het corrigeren van grammaticale- en/of stijlfouten.
Ik ben als hoofdredacteur ook het gezicht naar buiten toe… Ik zie er o.a. op toe dat de redactie(commissie) de juridische en redactionele regels naleeft. Een andere belangrijke taak is het uitzetten van het beleid en het vormgeven van lange termijnplannen. Zodoende vorm ik een brug tussen de redactie(commissie) en het bestuur van VEDIAS. Aan de ene kant vergader ik met de redactie(commissie) over de inhoud van de verschillende rubrieken, aan de andere kant vergader ik met het bestuur over de content van de BeroepsInfo.
Je ziet, een complexe, zeer drukke taak én een razend leuke, spannende, verantwoordelijke functie. Het gaat immers om jou: de lezer! Een deadline is inherent aan deze functie en juist dat maakt het zeer dynamisch en héél leuk om te doen.
– Geschreven door Marja Haselager-Seegers, 16 maart 2021

Secretaris
Mijn naam is Marjon Bergsma-Nijlunsing en sinds maart 2018 ben ik secretaris voor Vedias. Graag vertel ik je wat meer over deze functie. Als secretaris heb ik meerdere vaste taken, maar binnen Vedias is er ook altijd ruimte om taken er bij te nemen of juist dingen samen te doen of te overleggen. Dat maakt dat het een functie is die goed te doen is naast een werkweek in de praktijk! Als secretaris zorg ik voor goede afhandeling van inkomende e-mail en postberichten. Ook stel ik agenda’s op voor de bestuursvergaderingen en zorg ik dat deze netjes genotuleerd worden. Ook het beheren en archiveren van belangrijke documenten horen bij het takenpakket van de secretaris. Denk hierbij aan protocollen, wachtwoorden en overeenkomsten. Gelukkig gaat bijna alles digitaal tegenwoordig en neemt dit thuis weinig ruimte in beslag 😉
Binnen Vedias zijn ook veel werkzaamheden die niet per se bij een bepaalde functie horen, maar die wel belangrijk en leuk zijn! Zo ben ik samen met de PR-commissie bezig om Vedias te promoten en ben ik samen met algemeen bestuurslid Sigrid van der Meer begonnen met het opzetten van een nieuwsbrief! Kortom: binnen Vedias is er altijd wel iets te doen wat bij jou past. Ook wanneer je weinig tijd over hebt maar toch iets wilt bijdragen!
– Geschreven door Marjon Nijlunsing-Bergsma, 26 september 2020

Vicevoorzitter
Vicevoorzitter, de naam zegt het misschien al een beetje: als vicevoorzitter ben je onder andere de rechterhand van de voorzitter. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit erg leuk is om te doen! Je ondersteunt deze waar nodig, bent sparringpartner en bij afwezigheid van de voorzitter neem je diens taken over. Dit kan onder andere het voorbereiden en voorzitten van de bestuursvergadering zijn. Daarnaast ben je onderdeel van het dagelijks bestuur. Dit ben je samen met de voorzitter, secretaris, penningmeester en de redacteur. Het dagelijks bestuur komt, samen met de algemene bestuursleden, één keer per maand online of fysiek bijeen voor de bestuursvergadering.
Als vicevoorzitter binnen Vedias kun je naast bovenstaande taken alle kanten op. Er zijn altijd verschillende leuke projecten waar je aan bij kunt dragen, waaronder de organisatie van onze eigen nascholingsdagen. Tevens is Vedias regelmatig aanwezig op veterinaire evenementen en beurzen. Bestuursleden zijn dan aanwezig in de stand om te netwerken met de industrie en (toekomstige) leden te ontmoeten.
Als vicevoorzitter van Vedias ben je samen met de andere bestuursleden constant bezig met de veranderingen in het werkveld en de professionalisering van ons mooie beroep. Hoeveel tijd ben je daar per week nu aan kwijt? Dat hangt af van de hoeveelheid projecten en taken die je op je neemt. Gemiddeld is het een aantal uurtjes per week.
Ben jij communicatief vaardig, heb je inzicht in de vraagstukken en veranderingen van ons mooie vak, heb je geen moeite met het nemen van beslissingen en houdt je daarin rekening met de standpunten van anderen? Overweeg dan eens of de functie van vicevoorzitter wat voor jou is! Bestuurservaring is fijn, maar dat komt ook vanzelf door het te gaan doen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de voorzitter!
Geschreven door Chantal Kooyman, 4 december 2020


Voorzitter

De functie van voorzitter is een leuke, interessante maar ook uitdagende functie. Op dit moment ben ik alweer sinds 2003 actief in het bestuur van Vedias en sinds 2007 Voorzitter van de vereniging. In de hoedanigheid van voorzitter ben je het gezicht naar buiten. Je onderhoudt het contact met de andere organisaties in het werkveld, waar je soms ook een samenwerkingsovereenkomst mee hebt afgesloten. Binnen het bestuur ben jij degene die de vergaderingen voorzit en ervoor zorgt dat alle bestuursleden hun zegje kunnen doen. Ook probeer je de andere bestuursleden zo te motiveren en faciliteren dat ze het maximale uit hun functie kunnen halen. En alles met het doel om het beroep van (paraveterinair) dierenartsassistent in het algemeen verder te bevorderen en professionaliseren en onze Vedias leden hierbij in het voordeel te brengen.
De positie als voorzitter is een rol die je moet liggen. Hierbij is het belangrijk dat je overzicht kan houden, structuur hebt, sociaalvaardig bent en altijd het grotere belang voor de vereniging ziet. De ervaring komt met de loop der tijd wel.
Op dit moment zijn we opzoek naar nieuwe bestuursleden, mogelijk met de ambitie om door te groeien naar de functie van voorzitter of vice-voorzitter. Ik ben gemiddeld een paar uurtjes per week voor Vedias bezig, maar dat is ook afhankelijk van de taken die je erbij neemt en wat je leuk vindt om te doen. Mocht je interesse hebben om je ook voor Vedias in te zetten, neem dan contact op.
– Geschreven door Marleen Langen, 10 oktober 2020