CAO commissie
Ilse Lokker

Comissielid CAO commissie

Sinds september 2019 ben ik commissielid bij Vedias. Afgelopen jaar heb ik mijn opleiding tot paraveterinair bij het Aeres Training Centre te Barneveld afgerond. Voorafgaand aan mijn omscholing ben ik twaalf jaar werkzaam geweest in een hele andere richting, namelijk de geestelijke gezondheidszorg. Mijn liefde voor het vak van veterinaire zorg is begonnen toen ik in 2011 eigenaar werd van twee katten met een bijzondere achtergrond. Dat was voor mij aanleiding om de opleiding gedragstherapie voor katten aan de Tinley Academie te volgen. Tegelijkertijd ben ik een aantal jaren vrijwilligerswerk gaan doen bij het Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Dit werk beviel mij zo goed dat ik besloten heb om van mijn hobby mijn werk te gaan maken. Nadat ik mijn opleiding had afgerond ben ik in maart 2017 mijn eigen bedrijf gestart als gedragstherapeut voor katten. Inmiddels werk ik daarnaast ook als paraveterinair bij een leuke dierenartspraktijk in Den Haag. Door die combinatie werk ik met veel verschillende dierenartspraktijken samen waardoor ik een uitgebreid netwerk heb opgebouwd binnen de veterinaire zorg. Omdat de cao voor dierenartsassistenten nog volop in ontwikkeling is, heb ik mij opgegeven als commissielid. Het Vedias team bestaat uit gedreven en betrokken personen en ik hoop mij de komende jaren met veel enthousiasme in te kunnen zetten om het werken binnen onze beroepsgroep ten goede te veranderen.

Elly Lancee

Comissielid CAO commissie

Na een zoektocht in mijn jonge jaren vond ik in de diergeneeskunde een plek waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kon. Werken met dieren en voor mensen is fantastisch.
In 1989 ben ik bij het LOI begonnen met de cursus dierenartsassistent. Vrijwel direct na aanvang van die studie had ik al een baan bij een grote DAP met 11 dierenartsen en 1 assistent. Oef, wat is er veel veranderd.
Daarna volgde de overstap naar een kleinere DAP met veel uitdagingen. In 1992 openden we een gloednieuwe kliniek voor landbouw- en gezelschapsdieren. Dit was het begin van een serieuze carrière als paraveterinair. We groeiden van 4 naar 9 medewerkers en werkten op twee locaties. De praktijk werd drukker en drukker. Alle regels en wetten brachten veel werk met zich mee en uiteindelijk is de praktijk uitgegroeid tot een echt bedrijf.
Vanaf het jaar 2005 ben ik mij voor Vedias bezig gaan houden met het ontwikkelen van een CAO voor dierenartsen in loondienst en dierenartsassistenten. Het beroep paraveterinair heeft een enorme vlucht gemaakt in de afgelopen twintig jaar. In de Nederlandse klinieken is deze beroepsgroep onmisbaar geworden. Maar goede regelingen omtrent beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden en veiligheid bestonden er niet en de assistent was afhankelijk van de goede wil van de dierenarts. De afgelopen 15 jaar is er enorm veel werk verzet en er zijn inmiddels goede afspraken gemaakt over bovenstaande zaken.
Met de opkomst van de ketens ontstaan er nieuwe uitdagingen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Mijn lijntjes met de praktijk zijn kort en zolang het nodig is blijf ik me inzetten voor goede arbeidsvoorwaarden voor de paraveterinairen op de werkvloer. Met de cao commissie blijven we streven naar een cao waar zowel werkgevers als werknemers zich goed bij voelen.
De keerzijde van deze geweldige baan was dat je geen leventje van regelmaat en orde kunt leven. In 2007 heb ik besloten deze leuke en hectische baan in te ruilen voor een rustiger bestaan. Ik ben nu freelance docent in België en begeleidt dierenartsassistentes in spé bij hun thuisstudie. Ik heb veel vrije tijd en die vul ik in met werk voor Vedias, en voor de nodige ontspanning kros ik wandelend met mijn twee grijze kezen door de bossen van Brabant. O ja, en met mijn vriend brouw ik in de weekenden de lekkerste biertjes.