op 21-07-2014 - 14:15 | door Redactie

Belangrijke mededeling.

Door een technische storing in de site zijn de volgende invulformulieren die tussen 1 en 20 juli zijn ingevuld niet op de juiste plaats terecht gekomen. Wil iedereen die dat gedaan heeft ze nogmaals ingeven en versturen.

 

Het gaat over de volgende formulieren:

Het aanvragen van een lidmaatschap.

Een wijzigingsformulier voor adres of naam, etc.

Aanvraag paraveterinaire speld.

Aanvraag voor het plaatsen van een vacature.

Inschrijving voor de Grote Huisdierendag.

 

Heb je hier nog vragen over neem dan contact met mij op: Hennie Simons email: <penningmeester@vedias.nl>


Grote Huisdierendag 2014

op 29-06-2014 - 14:44 | door aducomadmin

Vedias Grote Huisdierendag 2014.

Hieronder kan je je inschrijven voor de Grote Huisdierendag 2014

Schrijf je hier in:

op 15-07-2014 - 20:15 | door Redactie

European Veterinary Diagnostic Imaging

 

De samenwerkende specialisten veterinaire radiologie in Nederland organiseren op zaterdag 30 augustus het jaarlijkse European Veterinary Diagnostic Imaging (EVDI) congres te Utrecht.

Tijdens dit congres over diagnostische beeldvorming wordt op de faculteit Diergeneeskunde ook een dag voor praktiserend dierenartsen

(gezelschapsdieren en paard) georganiseerd.

De nadruk ligt op het röntgenologisch- en echografisch onderzoek. Ook voor paraveterinairen zijn er interactieve lezingen en praktische workshops. Een unieke gelegenheid, waarbij u een hele dag wordt bijgepraat door de meest vooraanstaande internationale specialisten.

Meer informatie en registratie: http://www.evdi.org /continued-education-practitioners


op 01-07-2014 - 17:57 | door Redactie

Persbericht

Euthanasie en Afscheidsbegeleiding als onderdeel van praktijkmanagement

Eemnes – juni 2014

Rouwverwerking bij huisdiereigenaren is nog een onderbelicht onderwerp, terwijl er wel behoefte aan is. Een huisdier wordt meer en meer gezien als een volwaardig lid van het gezin en het afscheid kan gepaard gaan met heftige emoties. Er is vaak al een jarenlange relatie met het dier en de eigenaar, een zorgvuldig afscheid verstevigt deze relatie en legt het de basis voor een nieuw contact bij een nieuw huisdier. Humaan is ook heel veel mogelijk om respectvol afscheid te nemen en sommige eigenaren willen dat ook voor hun huisdier. Een goede afscheidsbegeleiding is meer dan extra tijd inplannen en een condoleancekaart sturen. Veterinair Organisatiebureau Vitaux organiseert daarom voor de derde keer de lezing ‘euthanasie en afscheidsbegeleiding’. Deelnemers van de vorige lezingen vonden het erg prettig de verschillende aspecten en ervaringen (technisch, praktisch en emotioneel) rondom euthanasie met elkaar uit te wisselen.

 

Programma

Tijdens de lezing gaat drs. Akkerdaas (veterinair anesthesist) in op de technische uitvoering (farmacologie, doseringen en route van toediening) van euthanasie bij diverse diersoorten. Dr. Endenburg (GZ psycholoog) zal vertellen over diverse vormen van rouw en rouwverwerking bij huisdiereigenaren. Pascale Fuchs (directeur Vitaux) zal u meer vertellen hoe dit onderwerp in de praktijk geïntegreerd kan worden door bijvoorbeeld een speciale euthanasiekamer in te richten en een 'counseling spreekuur' te introduceren.

 

Waar en wanneer

Zowel dierenartsen als dierenartsassistenten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze lezing. U kunt voor de lezing 2 nascholingspunten ontvangen.

Kosten bedragen € 57,50 pp (ex BTW). De lezing duurt 4 uur en vindt plaats donderdag 9 oktober 2014. Meldt u gerust aan en dan ontvangt u zsm bericht over de exacte locatie in regio Rotterdam.

Informatie via Vitaux: 035-6255185 of info@dust2dust.nl

 

 


Handopfok van papegaaien en parkieten is vanaf 1 juli 2014 in Nederland verboden.

op 01-07-2014 - 11:25 | door Redactie

handopfok_papegaaien.jpg

Handopfok van papegaaien en parkieten is vanaf 1 juli 2014 in Nederland verboden.

Door Stichting Papegaai is in samenwerking met de Kliniek voor Vogels (*) en gesponsord door Avian HealthCare Company  een geslaagde campagne gevoerd tegen de handopfok van papegaaien en parkieten.

In het kader van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren is met ingang van 1 september 1996, het besluit Scheiden van dieren in werking getreden. In dat besluit is voor een aantal diersoorten - honden, katten, konijnen en apen bepaald dat de jonge dieren niet van het ouderdier gescheiden mogen worden voordat zij de voor die soort vastgestelde leeftijd hebben bereikt. Een uitzondering kan worden gemaakt indien dit noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het jong of het ouderdier.  In het besluit uit 1996 zijn papegaaien niet opgenomen, omdat men destijds van mening was dat het vroegtijdig scheiden van kuikens en ouderdieren geen welzijnsproblemen opleverde.

In het licht van recent wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van deskundigen hebben Stichting Dier & Recht en de Stichting Papegaai geconcludeerd  dat het noodzakelijk is om papegaaien alsnog te plaatsen op de lijst, die nu in artikel 1.18 van het Ontwerpbesluit houders van dieren ongewijzigd is overgenomen.

Het betekent dat het vanaf  1 juli 2014 is verboden om een jonge papegaai/parkiet te scheiden van de ouders als de jonge vogel nog niet volledig zelfstandig kan eten en op dat punt nog afhankelijk is van de ouders. Vanzelfsprekend kan bij een medische indicatie een uitzondering worden gemaakt zoals dat ook van toepassing is bij andere diersoorten.

Een overtreding geldt als een economisch delict en kan worden bestraft met een geldboete of een gevangenisstraf.

Vanuit de Adviespraktijk voor Vogels wordt in samenwerking met Stichting Papegaai voorlichting gegeven  over het verantwoord houden en kweken van papegaaien en parkieten.

Voor vragen, informatie en bij belangstelling voor het document van Stichting Papegaai en Stichting Dier en Recht over de nadelen van handopfok kunt u terecht bij:

www.adviespraktijkvoorvogels.nl e-mail:  info@vogeladvies.nl
www.stichtingpapegaai.nl e-mail:  secretariaat@stichtingpapegaai.nl

Drs. Jan Hooimeijer DVM CPBC    Vogeldierenarts(ret), Papegaaiengedragstherapeut                    Voorzitter Stichting Papegaai

(*) vanaf 1 december2013: ” Adviespraktijk voor Vogels

 

handopfok_papegaaien_onder_1.jpghandopfok_papegaaien_onder_2.jpg

 
Start Week van het huisdier

op 13-05-2014 - 08:10 | door Webredactie

Zaterdag 17 mei start de Week van het Huisdier. Deze week zal helemaal in het teken staan van het voorkomen van impulsaanschaf van huisdieren. Het LICG vindt het belangrijk dat mensen goed nadenken voor ze een huisdier aanschaffen.

Huisdieren worden steeds vaker online gekocht. Een online zoekopdracht op konijnen levert al gauw 2500 tot 3000 advertenties op. De aanschaf van een huisdier is heel eenvoudig, waardoor een impulsieve koop snel is gedaan. Voor 10 euro koop je al een schattig hangoor konijn. Mensen zouden echter voor de aanschaf van een huisdier beter moeten nadenken over wat het betekent om een huisdier te hebben. Hebben ze genoeg ruimte in huis? Hoeveel tijd en geld kunnen ze besteden aan de verzorging van een huisdier? Is het dier te combineren met werk en levensstijl? Wat doen ze met het dier tijdens vakantie?

Te vaak moeten dieren die overhaast zijn aangeschaft na een tijdje al weer weg. Omdat ze tegenvallen, vanwege allergie of ongewenst gedrag. Dat is voor iedereen vervelend, en had vaak voorkomen kunnen worden. Pas als men vooraf goed nadenkt over de voor- en nadelen van een huisdier, wordt het een succes, voor mens en dier. Het LICG zal op 17 mei, als start van de Week van het Huisdier, iets speciaals lanceren. Wat dat precies is blijft nog even een verrassing, maar het zal zeker aanzetten tot nadenken.

Vele dierenartsen, dierenspeciaalzaken en andere professionals in de huisdierenbranche zullen de campagne steunen en diverse acties organiseren in de Week van het Huisdier. Deze zijn te vinden op de campagnesite van de Week van het Huisdier.


De veehouder en úw paraveterinair dierenartsassistente

op 13-02-2014 - 22:26 | door aducomadmin

runderen_vedias.jpgAssistentes in de landbouwhuisdierenpraktijk zijn het eerste aanspreekpunt aan de balie en aan de telefoon voor vragen van veehouders en hobbydierhouders. Zij krijgen vragen over allerlei voorkomende aandoeningen bij bijvoorbeeld runderen, varkens, paarden of kleinvee. Het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld heeft i.s.m. DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe een speciale

2-daagse cursus over het ontstaan van de verschillende aandoeningen, de symptomen, de behandeling en de preventie-mogelijkheden opgezet.

De komende cursus wordt regionaal georganiseerd en vindt plaats op locatie in Wezep.

Voor meer informatie over data en prijs verwijzen wij u naar onze website: http://www.cursuscentrum.nl/cursus/dier-geneeskunde/

cd_groen.jpg


CAO 2014

op 09-02-2014 - 14:11 | door Webredactie

cao_dierenartsassistenten_paraveterinair_2014.jpg
Eindelijk staat hij online en klaar voor jou om te downloaden, dé CAO 2014!

http://www.vedias.nl/site/download.php?view.15


Nieuwe 3-in-1 bescherming tegen vlooien, maag-darmwormen en hartworm in één handige kauwtablet van Elanco

op 25-12-2013 - 14:04 | door Redactie

Een langer, gezonder en mooier leven voor gezelschapsdieren. Dat is uw passie en ook die van Elanco. Om u als dierenarts optimaal te ondersteunen, lanceert Elanco haar 2de innovatie in parasitologie in minder dan 3 jaar tijd: Trifexis kauwtabletten voor honden.

trifexis.pngTrifexis combineert spinosad met milbemycine oxime in 1 kauwtablet voor honden en beschermt maar liefst tegen 3 parasieten:

 • vlooien
 • meest voorkomende maag-darmwormen
 • hartworm

Trifexis bevat twee werkzame bestanddelen met bewezen effectiviteit, spinosad en milbemycine oxime. Het is uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar en ondersteunt op deze manier uw praktijk. Tabletten zijn voor de dierenartspraktijk dé oplossing die ook vele hondeneigenaren zouden kiezen. Twee op drie hondeneigenaren geeft immers de voorkeur aan tabletten.

“Tot nu toe”, zegt Prof. Patrick Bourdeau, Dip ECVD-Dip EVPC van veterinaire faculteit in Nantes, “werd de behandeling van maag-darmwormen vaak over het hoofd gezien. Recent onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat in Europa 70% van de honden wel behandeld wordt tegen vlooien, maar  slechts 49% tegen maag- darmwormen die het gehele jaar een zoönitisch risico vormen3.” “De combinatie van vlooien- en wormenbestrijding in 1 maandelijkse kauwtablet verhoogt de frequentie van ontworming, hetgeen nu vaak wordt vergeten”, aldus Prof. Bourdeau.

Voor meer informatie over Trifexis, de nieuwe 3-in-1 kauwtablet van Elanco, kunt u contact opnemen met Julie Schurgers van Elanco Benelux op het nummer 03/334 30 02 of via e-mail schurgers_julie@elanco.com


Cao akkoord 2014

op 16-12-2013 - 12:08 | door Webredactie

Onderhandelaarsakkoord  Cao Dierenartspraktijken

Op 26 november is overeenstemming bereikt over een onderhandelaarsakkoord voor de cao 2014 voor de Dierenartspraktijken. Het betreft een akkoord over het  A en het C deel van de CAO waaronder de dierenartsassistenten vallen.

In november werden de omzet cijfers over het tweede kwartaal van 2013 bekend. Daaruit blijkt dat er bij de gezelschapsdieren  in het eerste kwartaal een omzet daling  van 3.5% was en in het tweede kwartaal een daling van 3.7%. Bij pluimvee en runderen is er echter spraken van een geringe  omzet stijging. De vermoedelijke oorzaak; mensen gaan minder snel met hun dier naar de dierenarts als gevolg van verminderde inkomsten van de dier eigenaren.

Van de dierenartsassistenten kregen we redelijk wat signalen dat tijdelijke contracten niet worden verlengd. Dat er zuiniger wordt omgesprongen met stageplaatsen, en dat assistenten die met een min/max  contract werken  al langere tijd op het minimum werken. Ook zijn er gedwongen ontslagen gevallen en zelfs zijn er al praktijken die failliet zijn gegaan. Aan de Cao onderhandelingstafel kunnen we deze feiten niet ontkennen. De vraag was echter wel hoe hier mee om te gaan. Onze inzet is dan ook geweest behoud van werkgelegenheid, door werknemers meer te gaan betrekken bij;

 • De keuzes die gemaakt worden binnen de praktijken.
 • De ontwikkeling  van nieuwe ideeën om de praktijk te verbeteren. Om het aantal consulten op peil te houden en zo de omzet te waarborgen.

Cao partijen hebben een document gemaakt met daarin suggesties , maar ook handvatten  om werknemers in dienst te houden via detachering, uitlening bij buurpraktijken en of andere taken. Als ontslagen onvermijdelijk zijn dan is het belangrijk dat er respectvol met die werknemer(s) wordt omgegaan en dat de werkgever de intentie moet hebben die ex werknemers elders aan werk te helpen.

Aan dit document wordt nu de laatste hand gelegd en wij verwachten dat het begin 2014 gereed zal zijn.

De Cao 2014

 • Een Cao voor 1 jaar. Looptijd van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014.
 • Met ingang van 1 januari 2014 een loonsverhoging van 1 %.
 • Het maximum bedrag voor producten van eigen bedrijf wordt verhoogd van nu € 475.- naar € 500.-
 • De werknemer die ontslagen is wegens bedrijfseconomische redenen heeft recht op vergoeding van de voormalige werkgever van de deelnemerskosten aan de eerst volgende Voorjaarsdag c.q. Najaarsdag na ontslag. Dit betreft zowel medewerkers die op een onbepaalde tijd contract werkten als medewerkers die de volledige keten van tijdelijke contracten van 42 maanden werkten .
 • Ex-werknemers kunnen gedurende de looptijd van deze cao, zolang zij nog werkloos zijn, deel blijven nemen aan voorlichtingsbijeenkomsten in de praktijk waar zij voorheen werkten. Daarmee blijven ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en houden ze aansluiting bij de dagelijkse praktijk. Het betreft hier uitsluitend de categorie ex-werknemers die om bedrijfseconomische redenen moesten vertrekken.
 • Vakbonden en BPW ontwikkelen samen voorlichtingsmateriaal voor werkgevers en werknemers in de branche met tips/suggesties voor  een betere bedrijfsvoering en een beperking van gedwongen ontslagen. De verschillende routes om afscheid te nemen van medewerkers wordt beschreven.
 • Indien de werknemers als gevolg van roosterwijziging twee maal daags de reis woon-werk moet maken wordt ook de tweede reis vergoed conform de regeling woon-werk verkeer, mits er een periode van 2 uur tussen de diensten zit.
 • Bij de Cao onderhandelingen voor de Cao 2013 was afgesproken om in dit jaar ook de beoordelingsregeling te herzien. Daar is nu veel over gesproken. Het raamwerk van een nieuwe regeling is klaar. Maar we vonden het een brug te ver om nu een op korte termijn een heel nieuw systeem in te gaan voeren. Vandaar dat is afgesproken dat het nieuwe systeem van beoordelen eerst te gaan uitproberen bij 5 praktijken.

Wel worden een aantal redactionele wijzigingen in de huidige Cao regeling opgenomen.

 • Als gevolg van de invoering van de wet Modernisering Ziektewet krijgen werkgevers te maken met premies ZW-flex en WGA-flex.  Het daarvoor ontwikkelde post contractuele beding wordt verwerkt in het al in de cao bestaande Ziekteverzuimreglement.

Natuurlijk hadden wij een beter akkoord willen afsluiten maar we moeten ook kijken naar de realiteit van vandaag de dag. Het gaat iets minder goed in veel praktijken, en behoud van werk is dan ook van groot belang. Ons advies is dan ook positief.

De BPW en de vakbonden zijn hun leden aan het  informeren over dit akkoord. Wij verwachten het definitieve akkoord rond 20 december te kunnen sluiten.

Elly Lancee - Vedias, André Bal - CNV Publieke Zaak & Henk Dekker - Abvakabo FNV

 

 


Ga naar pagina       >>