Gezelschapsdierendag en Algemene Ledenvergadering 2016

op 15-01-2016 - 15:36 | door Redactie

 

VEDIAS Gezelschapsdierendag 2016.

 

Op zaterdag 19 maart  2016 organiseert Vedias de Gezelschapsdierendag en Algemene Ledenvergadering op het Groenhorst te Barneveld.

 

Het programma voor deze dag is als volgt:

 

09.00  uur - 09.30 uur    Ontvangst met koffie en thee.

09.30  uur - 10.00 uur    Diabetes mellitus.

Praktisch halfuurtje door Royal Canin

10.00 uur – 11.00 uur    Het vergeten huisdier.

Door Leo Kruit, SMDN.

11.00 uur - 11.15 uur    Koffie/thee pauze.

11.15 uur - 12.15 uur    Algemene ledenvergadering.

12.15 uur - 13.00 uur    Lunch.

13.00 uur - 13.30 uur    CAO werkzaamheden voor VEDIAS”, en het nut van inbreng door Vedias leden.

Door Wendy van Hierden, Elly Lanceé en Leontien van den Berg.

13.30 uur - 14.00 uur    CAO toelichting.

Birte Nelen Bestuurder FNV en Albert Spieseke CNV Publieke zaken

14.00 uur - 14.15 uur     Korte Pauze.

14.15 uur - 15.15 uur    Oogziekten en afwijkingen bij gezelschapsdieren. Deel I.

Door Prof. dr. Michael Boeve.

15.15 uur - 15.30 uur    Koffie/thee pauze.

15.30 uur - 16.30 uur    Oogziekten en afwijkingen bij gezelschapsdieren. Deel II.

Door Prof. dr. Michael Boeve.

16.30 uur -17.00 uur     Afsluiting met een drankje en uitreiking certificaten en Vedias Cadeau.

 

De toegang voor deze dag is alleen voor Vedias leden en net zoals vorig jaar gratis.

Als je van te voren schriftelijke vragen voor een van de sprekers in wil dienen kan dat

per email, mail dan naar vice-voorzitter@vedias.nl, geef in je mail wel aan voor welk onderwerp deze vraag bedoeld is.

Heb je verder nog vragen neem dan contact op met Ria Simons, telefoon 040-2029500 of

email vice-voorzitter@vedias.nl

Hier kan je je inschrijven: Inschrijfformulier

LUSTRUM

op 07-02-2016 - 19:02 | door Redactie
Vedias 35 jarig bestaan op 15 oktober 2016.


Reserveren jullie vast een plekje in jullie agenda op zaterdag 15 oktober? We willen dan graag het 35-jarig bestaan van Vedias met jullie vieren op een erg gave locatie! Elke maand zal op onze website en facebookpagina de foto van de locatie verder onthuld worden!

puzzel3.jpg


Paraveterinair van het jaar 2015.

op 02-02-2016 - 19:26 | door Redactie
winnaarpvhj2015.jpgPERSBERICHT

Maritha Kok uit Bemmel wint verkiezing Paraveterinair van het Jaar

 

Barneveld, 6 november 2015, Paraveterinair dierenartsassistent Maritha Kok van Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe uit Bemmel heeft de titel Paraveterinair van het Jaar 2015 veroverd. Afgelopen donderdag (5 november) won zij de spannende finale.

De gelukkige winnares ontvangt een prijzenpakket t.w.v. € 3.500,-- bestaande uit onder andere een reischeque ter waarde van € 500,--, een jaar gratis diervoeding van Royal Canin, een jaar gratis Petplan huisdierenverzekering, een jaar gratis ectoparasietenbestrijding van Merial, toegang tot de Voorjaarsdagen 2016 en nog veel meer!

 

Acht finalisten lieten zich donderdag 6 november jl.  van hun beste kant zien in het Paraveterinair trainingscentrum van Groenhorst Barneveld. Een kennistest was het eerste onderdeel van de krachtmeting. Daarnaast voerden ze diverse praktische opdrachten uit, onder toeziend oog van assessoren, waaronder intuberen, labwerk en een klantgesprek. De vakjury, bestaande uit dierenarts-docenten, leden van Vedias en de Paraveterinair van 2014, Alice Kondylakis, koos als uiteindelijke winnaar Maritha Kok.

 

Tijdens het feestelijke avondprogramma, gepresenteerd door Sebastiaan Labrie (Expeditie Robinson, Panamericana Roadtrip - Veronica), maakte de jury de uitslag bekend. De jury had een lastige taak, want de eerste en tweede prijswinnaars lagen dicht bij elkaar. Over de winnares zei de jury: "Naast het goed uitvoeren van de tests, maakt ze een grondige indruk, heeft een rustige persoonlijkheid en kijkt altijd vrolijk. Ze is adequaat in haar handelen en kan een volledig en goed verhaal vertellen aan de balie. Ten slotte heeft ze een perfecte HD foto gemaakt.” Sharon Gonggrijp van dierenartsenpraktijk Schonauwen uit Houten eindigde als tweede. De jury vond haar erg aardig. Sharon liet goed zien waar ze mee bezig was en zelfs met een camera onder haar neus bleef ze rustig en vriendelijk. Ze is vrolijk en heeft een goed gevoel voor de klant, ook weet ze de behoefte van de klant goed in te schatten. Sharon heeft van te voren een YouTube filmpje gebruikt om zich te oriënteren op het correct maken van een bloeduitstrijkje. De derde prijs ging naar Astrid Smit die als paraveterinair werkzaam is in het bedrijfsleven. Volgens de jury is Astrid een zichtbaar ervaren paraveterinair, sociaal, aardig en weet met gemak de juiste uitleg te geven aan de klant. Ze heeft aandacht voor de patiënt en heeft haar zenuwen overwonnen om op de juiste wijze een spoedonderzoek uit te voeren. Ze geeft niet op tot het juiste resultaat is bereikt.

 

Naast de bekendmaking waren er twee interessante lezingen van gedragsbiologen dr. Godelieve Kranendonk en Chantal Kapteijn van Stichting Aap over respectievelijk de projecten van de Stichting en kooiverrijking bij dieren die langdurig hok-rust moeten houden. Op het Lifestyle Experience-plein konden de aanwezigen terecht voor een hapje en een drankje,  make-up advies (paraveterinair is tenslotte het visitekaartje van de praktijk), workshopssuggesties en CV-checks.

 

De Verkiezing Paraveterinair van het Jaar wordt georganiseerd om het vak van paraveterinair dierenartsassistent meer te belichten en de aandacht en erkenning te geven die het verdient. De Verkiezing Paraveterinair van het Jaar is een initiatief van Groenhorst Barneveld, Cursuscentrum Dierverzorging, Vedias en Petplan huisdierenzorgverzekering. Daarnaast zijn de sponsoren, Merial, Royal Canin, V@twork, Virbac en Vitaux, enthousiaste ondersteuners.

 

__________________________________________________________________________________

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie of het aanvragen van een interview met de winnaar, kunt u contact opnemen met Pascale Fuchs, Vitaux.

Telefoon: 035-6255185

Mobiel    : 06-50526716

 

Of Alice Goor, Groenhorst Barneveld. Telefoon 088 – 020 6110

 


Excursiedag SHCN Roermond.

op 15-11-2015 - 14:58 | door Redactie

roermond_busjeimg_20151017_160605.jpg

 

Het afscheid,

Al jaren vind ik het een hele interessante bedrijfstak. Het dierencrematorium en alles eromheen. Vaak heb ik op het punt gestaan om een open sollicitatie te sturen naar het dierencrematorium in Roermond. Deze ultieme vorm van dienstverlening trok mij enorm aan.  Voor de begeleiding van ieder afscheid heb je maar 1 kans, het moet de eerste keer allemaal goed gaan. Dat leek mij DE uitdaging van deze bedrijfstak.

En daar stond dan de aankondiging van de Vediasdag op 17 oktober, Een lezing over rouwverwerking en een rondleiding door het dierencrematorium in Roermond. Dit was mijn kans om een kijkje te gaan nemen. Ik zou daar zeker bij zijn.

We begonnen in Roermond bij de ECI fabriek, het culturele centrum was zeer geschikt voor de lezing die ons in de ochtend werd aangeboden.

roermond_bovenimg_20151017_130954.jpg

 

Evelien van der Waa hield een interactieve lezing. Hierin werd de nadruk gelegd op het afscheid nemen van het geliefde huisdier in de dierenartsen praktijk. Veel dieren sterven helaas geen natuurlijke dood. En wij mensen zijn bevoorrecht te mogen beslissen wanneer het genoeg is geweest voor een dier en dat het mag sterven. Een waardevolle beslissing want zo hoeven onze dieren niet tot het uiterste te gaan en kan een lang lijden hen bespaard blijven. Voor de meeste eigenaren ook een erg moeilijk beslissing. Een zeer emotionele beslissing die je niet zo heel vaak hoeft te nemen in je leven en waarbij je als eigenaar geen fouten wilt maken.

De dierenarts en zijn assistente spelen hierbij een grote rol, als het afscheid van een dier slecht verloopt in de praktijk zul je (in de meeste gevallen) de klant met een eventueel nieuw dier niet meer terugzien.

Evelien liet ons kennis maken met het afscheidsconsult. Tijdens dit consult, enkele dagen voor een geplande euthanasie, kun je de eigenaar voorbereiden op wat er gaat komen. Tijdens dit consult kan alles worden besproken wat voor de dierenarts en zijn assistente zo normaal is en voor de klant in de meeste gevallen zo nieuw en vreselijk moeilijk. Denk hierbij aan de procedure die je volgt bij de euthanasie, wat de eigenaar kan verwachten (bv stuiptrekkingen, urine verlies enz. ), maar ook wat de eigenaar na de euthanasie wil met zijn dier. Begraven, cremeren, destructie. Neem de tijd om uit te leggen was het verschil is tussen destructie en crematie als de eigenaar er behoefte aan heeft. Een afscheidsconsult zou (naar mijn mening) een goede aanvulling zijn voor dierenartsenpraktijken, mits er voldoende tijd voor kan worden genomen.

Na al deze informatie konden we even bijkomen tijdens een heerlijk verzorgde lunch in het ECI gebouw. Daarna reden we naar het dierencrematorium.

roermond_lunchimg_20151017_130616.jpg

We werden hartelijk ontvangen in de mooie lichte piramide vormige hal. Daarna werd er een presentatie gehouden over het verleden van het crematorium, de groei die er werd doorgemaakt en het enorme perfectionistische netwerk dat achter het crematorium functioneert. Hoewel het dierencrematorium zich naar buiten profileert als een klein bedrijf zit er een gigantisch logistiek netwerk achter. Alles wat een klant wenst bij het afscheid van zijn dier wordt (indien mogelijk) verwezenlijkt.

Na de presentatie werden we rondgeleid door het crematorium zelf. Alles was voor ons zo echt mogelijk gemaakt. Het was indrukwekkend te zien hoe prachtig een opgebaarde hond erbij ligt. Het is alsof deze gewoon ligt te slapen. De dieren worden netjes gewassen, geföhnd en zo natuurlijk mogelijk neergelegd als mensen op het crematorium afscheid van hun dier willen nemen. Ik zou na het zien hiervan (tijdens de rondleiding) dit mensen zeker aanraden. Vooral als een dier bv door een ongeluk is overleden.

Uiteindelijk komt het dier bij de ovens, ook daar mochten wij getuige zijn van de verbranding van een dier. Het viel mij vooral op hoe groot de mate van controle is tijdens de weg door het crematorium van het dier. Alles wordt vele malen gecontroleerd.

roermond_naast_busjeimg_20151017_153651.jpg

De overgebleven resten van het dier worden verpakt zoals de klant dat wenst. Hiervoor kan hij kiezen uit een legio van urnen, as bussen, beeldjes of wat men ook wenst. En ook hier weer, check, check dubbelcheck….

De rondleiding eindigde weer in de ontvangsthal, en ter afsluiting werd ons nog koffie en thee aangeboden.

Het was een zeer interessante dag met een goede lezing en een uitgebreide rondleiding. Een echt kijkje achter de schermen. Of ik uiteindelijk nog ga solliciteren, weet ik niet. Aan het bedrijf zal het zeker niet liggen, maar om de hele dag te werken tussen verdrietige mensen en met dode dieren is toch zeer speciaal. Ik ben er nog niet over uit of daar mijn ambitie wel ligt. Alhoewel ik nog steeds gefascineerd ben door de ultieme vorm van dienstverlening die wordt verleend.

roermond_onder_img_20151017_160812.jpg

Met dank aan Diana van Bree voor de tekst en Maut Haan voor de fotografie.

 


Verslag Vedias Naturalisdag

op 30-10-2015 - 14:53 | door Redactie

buurt6.jpg


Verslag van de Vedias Naturalisdag 2015 door Diana van Bree.

 

In de aankondiging zag ik het al, dit ging een interessante dag worden. Naturalis is de laatste tijd veel in het nieuws, en nu werd ons door Vedias zomaar een kosteloze dag aangeboden om daar rond te kijken en informatie in te winnen. Daar wilde ik graag bij zijn dus ik schreef mij in. 
Het was een rustige gemoedelijke en informatieve dag. We werden ontvangen in het restaurant met een lekker kopje koffie of thee. Dat is na een lange autoreis voor vele wel een welkom begin van de dag. 
Nadat we allemaal gearriveerd waren werden we ontvangen in een zaal waar onze eerste lezing zou plaatsvinden. De zaal was aangekleed met allerlei soorten hoorn en geweien van dieren. Natuurlijk weet ik wel dat iedere dier zijn eigen gewei heeft, maar toch was het bijzonder om er zoveel bij elkaar te zien. En zoveel verschillen te ontdekken. 
Na een welkomstwoord van Vedias en van Naturalis werd er begonnen. Via een live verbinding konden we op het scherm meekijken (en praten) met het prepareren van een muskusrat (oftewel waterkonijn). Veel informatie kwam ons tegemoet. Nooit geweten dat er in Gelderland een speciaal muskusratten restaurant zit bv. Maar ook de inwendige kant van het dier werd duidelijk belicht. De organen werd door preparateur Jan vakkundig 1 voor 1 naar voren gehaald en aan ons getoond.  Hoewel het weinig verschil maakt met een operatie in de kliniek waar ook dagelijks de organen aan je voorbij komen was het wel leuk en toch ook leerzaam om samen te kijken naar het werk van Jan. Leuk om te zien dat een planten eter in verhouding tot de vleeseter een veel grotere buikinhoud heeft. Wat uiteraard mede voortkomt uit het lange darmkanaal.
Nadat Jan klaar was met zijn werk, werden er door de Naturalis medewerkster allerlei voorwerpen rondgegeven die afkomstig zijn van dieren. Verschillend stukken vacht, een radius van een giraf (groot en zwaar), maagstenen waarmee de grote plantenters hun voedsel vermalen en veel meer. Nooit gedacht dat ik ooit nog een versteende dinosaurus drol in mijn handen zou houden. Maar als ze me gezegd hadden dat het een steen was gevonden in de Ardennen had ik het ook geloofd.
Na al deze informatie opgeslokt te hebben was het tijd voor een goed verzorgde lunch. en even gezellig babbelen met alle collegae die je op zo'n dag weer tegenkomt en leert kennen.
Na de lunch werd de groep in 2 groepen verdeelt de ene groep ging mee voor een rondleiding door Naturalis. De middag was te kort om alles te bekijken in groepsverband. Jan (onze gids) had overal een goed verhaal en veel uitleg bij. Hij voerde ons door de ijstijd, langs de sponsen het oudste dier op aarde, de bacteriën het oudste levende wezen, en van de fossielen naar de dino ‘s en Mammoeten. We bekeken op schermen het leven zoals dat in de ijstijd eruit heeft gezien. Daarna gingen we een verdieping hoger, dan kom je in het leven van de laatste 10.000 jaar. Jan vertelde over de planten, de spinnen, de Japanse reuzenkrab daar kreeg je al schrik van ook al was die dood. De inktvissen en de vele zoogdieren die er in Naturalis te bezichtigen zijn. Veel dieren staan op sterk water, of zijn gedroogd. Veel zoogdieren zijn opgezet en dus op ware grote te bezichtigen.
De andere groep ging naar het programma "Dier op Papier", er werd informatie gegeven over de zintuigen van de dieren, hoe deze werken en hoe ze eruit zien. Daarna gingen we met een papier en potlood het museum in om een dier te schetsen. Zo goed mogelijk de details weergeven. Zodra de schets naar tevredenheid was, kon je deze inkleuren met sepia.  Sepia is een inkt dat voortkomt uit het inkt dat inktvissen maken. Zo krijgt het een zwartbruin pigment wat wij sepia noemen. Ik heb altijd gedacht dat het de kleur was die de naam sepia had. Maar dat heb ik dus altijd verkeerd gedacht, het gaat hier om de soort inkt.
Voordat je het weet is het alweer 16.30 en tijd om het programma af te sluiten. Nog even een kleine wandeling door Naturalis om afscheid te nemen van alle dieren en moe maar voldaan terug de auto in.
Dank je wel Vedias voor het organiseren van deze dag. Het was fijn dat ik daarbij mocht zijn.

diana_van_bree.jpg

Diana van Bree


Definitieve CAO 8 juli 2015.

op 08-07-2015 - 15:25 | door Redactie

Definitieve CAO 2015.

Download hier: Definitieve CAO 2015.

op 02-04-2015 - 14:56 | door Redactie

Persbericht

 

Bijscholingsdag voor Paraveterinairen in Ouwehands Dierenpark

 

Op dinsdag 19 mei a.s. organiseert Virbac een Bijscholings-

dag voor paraveterinairen in Ouwehands Dierenpark.

Onze eerste spreker, mw. dr. Christine Piek, is internist voor

gezelschapsdieren. Zij zal o.a. Vector Borne Diseases de revue laten

passeren, met de focus op cyclus en leefgebied en vervolgens de

meest effectieve bestrijding van de vectoren.

Na de pauze zal drs. Rolf Nijsse, parasitoloog, via de oprukkende

Franse longworm terugkomen richting in de darm levende parasieten

en ingaan op de nieuwste inzichten op vlak van ontworming.

Ter afsluiting van het ochtendprogramma gaat prof. dr. ir. Wouter

Hendriks, hoogleraar Diervoeding, een nieuw voedingsconcept

presenteren!

Na de lunch vertelt Jan Bos, dierenarts van Ouwehands,

over zijn werk in het Dierenpark. Aansluitend volgt een rondleiding,

waarna ook nog op eigen gelegenheid het park bezocht kan worden.

Deelname aan de Bijscholingsdag voor Paraveterinairen

kost slechts € 19,50 incl. btw per persoon.

Er is plaats voor maximaal 350 personen. Inschrijven kan via

info@virbac.nl, telefonisch via 0342-427127, of via de website,

www.virbac.nl/inschrijven

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Contactpersoon: Constance Nijman

Telefoonnummer: 0342-427127

Email: -email-

 


op 02-04-2015 - 14:48 | door Redactie
De veehouder en úw paraveterinair dierenartsassistente.

Assistentes in de landbouwhuisdierenpraktijk zijn het eerste aanspreekpunt aan de balie en aan de telefoon voor vragen van veehouders en hobbydierhouders. Zij krijgen vragen over allerlei voorkomende aandoeningen bij bijvoorbeeld runderen, varkens, paarden of kleinvee.

Het Cursuscentrum Dierverzorging heeft i.s.m. DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe een speciale 2-daagse cursus over het ontstaan van de verschillende aandoeningen, de symptomen, de behandeling en de preventie-mogelijkheden opgezet.

De komende cursus wordt regionaal georganiseerd en vindt plaats op locatie in Wezep.

Voor meer informatie over data en prijs verwijzen wij u naar onze website:

Cursuscentrum Dierverzorging is de marktleider in Nederland op het gebied van dierverzorgingsopleidingen en cursussen voor volwassenen. Het opleidingsinstituut is gelegen op de unieke campus van Groenhorst Barneveld waar meer dan 2.000 dieren zijn gehuisvest. Doelgroepen zijn beroepsbeoefenaars in de diersector en particulieren.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Mariella Dieden, sectorcoördinator. Telefoon 088 – 0206123 of e-mail: -email-

Barnseweg 3

Postbus 331

3770 AH Barneveld

T. +31 (088)0206123

F. +31 (088)0206124

www.cursuscentrum.nl

 


CAO akkoord 2015.

op 16-12-2014 - 11:00 | door Redactie

Schraal onderhandelaars akkoord CAO 2015.

Eind november hebben de vakbonden en de BPW een onderhandelaarsakkoord gesloten over de cao Dierenartspraktijken. In deze nieuwsbrief worden de onderdelen van het akkoord en de stemming toegelicht. Laat voor maandag 22 december horen wat jij vindt van dit akkoord.

Hoe is het proces verlopen?

In drie onderhandelingsrondes hebben we eerst stilgestaan bij de ontwikkelingen in de sector. We hebben vastgesteld dat de gemiddelde omzet niet meer daalt, maar stabiel is. De indruk bestaat dat de piek van de economische crisis voorbij is. Tijdens de onderhandelingen is uitgebreid gesproken over de toepassing van de nieuwe wetgeving in de cao Dierenartspraktijken. De werkgevers hebben ingezet op een meerjarige cao. Door alle onduidelijkheden rondom de nieuwe wetgeving zijn we hier niet mee akkoord gegaan en is een eenjarige cao afgesproken.

 

Wat staat er in het principeakkoord?

De volledige tekst van het principeakkoord is te vinden op www.abvakabofnv.nl/dap of op www.mijnvakbond.nl/Dierenartspraktijken

 

 

Hieronder staan de belangrijkste punten uit het akkoord.

 

 • Looptijd van 1 januari 2015 t/m 31 december 2015

 

 • Een structurele loonsverhoging van 1,2% per 1 januari 2015, gebaseerd op de consumentenprijsindex van het CBS en de loonstijging bedrijfsleven van AWVN.

 

 • Er is afgesproken dat cao-partijen de duur en de opbouw van de WW in stand houden. Na het advies van de SER zal deze afspraak worden uitgewerkt.

 

 • Een advies in de cao om bij stages waarbij de stagiair productieve arbeid verricht een vergoeding wordt toegekend van 225 euro per maand.

 

 • De beoordelingsregeling wordt sterk vereenvoudigd: er komen 10 beoordelingscriteria die elk worden beoordeeld met een cijfer tussen 0 en 10.

 

 • Wijzigingen naar aanleiding van de Wet Werk en Zekerheid
  • De wet zal in de toekomst het aantal opeenvolgende tijdelijke contracten beperken. Cao-partijen gaan hun leden enquêteren over dit onderwerp. Tot 1 januari 2016 blijven de huidige cao-afspraken bestaan.
  • Het relatiebeding kan alleen worden opgenomen in contracten voor onbepaalde tijd en wordt terughoudend toegepast bij dierenartsassistentes.
  • Geen proeftijd bij contracten van 6 maanden of minder.
  • De werkgever wordt verplicht om bij tijdelijke contracten van minimaal 6 maanden uiterlijk één maand voordat de overeenkomst eindigt, de werknemer schriftelijk te informeren over het wel of niet voortzetten van het contract.

 

Conclusie en stemming

De onderhandelaars zijn van mening dat dit akkoord met de afspraak om in 2015 verder te praten over de WW en het aantal opeenvolgende tijdelijke contracten het meest haalbare is. Daarbij hebben wij meegewogen dat een cao in deze sector van groot belang is. Steeds meer werkgevers passen de cao al dan niet verplicht toe, dat is een goede ontwikkeling die wij willen stimuleren.

 

 

André Bal Bestuurder CNV Publieke Zaak

Birte Nelen Bestuurder Abvakabo FNV

Leontien van den Berg  en Elly Lancee  Vedias

 

Laat horen wat jij vindt van dit akkoord,  voor 22 december via elly.lancee@vedias.nl